Majonäsburken och två koppar kaffe...

"En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sina studenter om burken var full.

Studenterna samtyckte till att den var det.


Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde den i burken.

Han skakade den lätt. Småstenen rann ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken.

Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen så svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.


Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp de återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen.

Studenterna skrattade.


Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i hjärtat. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något som hem, jobb, bil.

Sanden representerar allt annat - småsaker.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenarna.


Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns de inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.


Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.


En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en kaffe med en vän."
Visst är de ganska otroligt att vi bara fyller på eftersom?
Det är viktigt att stoppa upp och ta vara på det viktigaste...

Pice Out..!

// Emma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0